Vidéki man

Egy sikeres vidéki férfi élete...

A sikeres vidéki férfi 3 gyereket nevel

3gyerek_csalad.jpg

Három kislány. Bár nagycsaládban nőttem fel, de ifjabb koromban el sem tudtam képzelni, hogy képes leszek helytállni ebben a feladatban. Lefogadom, hogy sok fiatal férfi számára rémisztő jövőképet jelent a gyerekvállalás és az azzal járó lemondás. Meglát egy kezelhetetlen, szófogadatlan rokon gyereket és elhűl: hát kell ez nekem? Miért adná bárki is a fejét gyerekvállalásra?

Az évek során (három gyerekkel a hátam mögött) kialakult egy elméletem erről, amit most megosztok Veletek. Minden a párválasztással kezdődik. Tinédzser korban az első csók, az első barátnő, a szűzesség elvesztése, az első szakítás, az első szerelem mind mind olyan dolgok, amiken át kell esni ahhoz, hogy az ember készen álljon a végleges pár kiválasztására. Ideális esetben ez az időszak nem vesz túl sok időt igénybe és a férfi a 20-as éveiben ráakad élete választottjára. Azt gondolom, hogy tévúton jár az, aki sorra fogyasztja a barátnőket, aki ki akarja maxolni az alkalmi kapcsolatokat, az egyéjszakás kalandokat. Akik így tesznek pazarolják az időt és az erőforrást az egyetlen igazi életcél megvalósításától, azaz hogy együtt öregedjenek meg a feleségükkel és lássák felnőni a gyerekeiket, netalántán az unokájukat. Az idő és az erőforrás véges, ezért fontos, hogy mikor megszereztem a megfontolt párválasztáshoz szükséges tapasztalatokat, ne húzzam tovább az időt és kezdjem el a boldog családi élet felépítését.

Vidéki man vidéki férfiként követi a közösség hagyományait amiben él. Annak ellenére, hogy vidéken nőttem fel, a TV, a hollywood-i filmek, a nyugati életmód rám is ugyanolyan erősen hatott, mint a nagyvárosi fiatalokra. Én is elgondolkodtam azon, hogy egyáltalán kell-e házasságot kötni a párommal, vagy egyszerűen csak összeállunk mint szamarak az esőben. A család, a közösség nyomására - tehát először nem meggyőződésből - megtettem azt, amit vidéken mindenki meg szokott tenni: legénybúcsú, templomi esküvő, lakodalom, keresztelő stb. És néhány év családi élet után kezdtem ráébredni, hogy mennyire fontos is mindez.

Mi a különbség egy szimpla együttélő pár és egy férj-feleség alkotta család között? Az Isten színe előtt kötött házasság, azaz amikor felvesszük a házasság szentségét kulcsfontosságú változást hoz életünkben. A feleségem onnantól kezdve a "másik felemmé" válik, az első helyre kerül. A sorrend pontosan így néz ki: 1. feleség, 2. gyerekek, 3. szülők. Igen, a szülők is másodlagossá válnak az "új" családommal szemben. Persze az ember próbálja elkerülni a konfliktusokat, de ha választani kell, akkor még a szüleiddel szemben is a feleségedet (vagy a gyerekedet) kell választanod. (Nálam volt erre példa, hogy szükség volt rá.)

Egy plusz tanács a házassággal kapcsolatban. Olyan barátnővel nem fog működni a házasság, aki előtt nem tudod önmagadat adni, akinél érzed, hogy nem tudod személyiséged minden részletét őszintén megmutatni, megosztani.

Ha adott egy jó házasság, jöhetnek a gyerekek. Ne parázz azon, hogy neked nem fog menni, hogy apa légy. Minden jön magától! Az öröm a fogantatásnál, a növekvő pocak, a szülés, az első napok otthon, peluscsere stb-stb. Minden természetes és magától értetődő lesz. Sorra jönnek a kihívások és Te sorban meg fogod tudni őket oldani!

Mi kell ahhoz, hogy jó apa légy? Hogyan tudsz felkészülni a szülővé válásra? Íme a válasz: légy jobb ember. Fejleszd magad az élet minden területén! Próbáld Önmagad lehető legjobb verzióját megalkotni. Ismerd meg önmagad erősségeit, gyengeségeit. S bár szüntelenül törekedj a javulásra, de fogadd el magad olyannak amilyen vagy.

Rossz hír, hogy a gyerekvállalás lemondással jár. Jó hír, hogy egyáltalán nem fogsz vágyni azokra a dolgokra többé, amikről le kell mondanod. Nem fogsz többé arra vágyni, hogy a haverokkal kocsmatúrázzál, sőt, sajnálni fogod azokat a pillanatokat, amiket nem a feleségeddel és a gyerekeiddel élhetsz meg közösen.

Alapból úgy fogsz gyereket nevelni, ahogy Téged a szüleid neveltek. Ez jön Neked "ösztönből". No meg az "ötletszerű" nevelés. Olvasol egy újságcikket a gyereknevelésről és rögtön ki is próbálod. Böngészed az internetes fórumokat és próbálod kikutatni, hogy a más szülők, hogyan oldják meg az adott kihívást.

Ismerd meg Vidéki man néhány fontosabb trükkjét, ami működik három gyerek nevelésénél:

  • Minden este lefekvéskor mesélek a gyerekeimnek. Még a harmadikos lányomnak is.
  • Igyekszem többet szeretgetni, ölelgetni őket, mint parancsolgatni, esetleg szidni.
  • Próbálom alkalmazni a Gordon módszer technikáit (pl. értő odafigyelés).
  • Próbálom őket segíteni abban, hogy önmaguk legjobb verzióját megalkothassák és azzá váljanak.
  • Tapasztalatból tudom, hogy Isten és a katolikus vallás fogják átsegíteni őket életük nehézségein és azt is tudom, hogy nem várhatom el, hogy gyerekfejjel megértsék még ennek a jelentőségét. Ezért sokszor trükkökkel (néha erőszakosan) hozzászoktatom őket a vallásgyakorláshoz. Pl. esténként együtt imádkozunk, a legnagyobbik lányommal minden vasárnap misére járunk stb.
  • Próbálok nekik igazi vidéki környezetet biztosítani: kutya, macska, tyúkok, veteményes kert stb.
  • Annyi időt töltök velük, amennyit csak tudok. Szándékosan nem vállalok plusz munkákat, túlórát, hogy minél nagyobb hatásom rájuk kisgyerek korukban.

Egy extra tipp: viselkedj úgy a szüleiddel, azaz a gyerekeid nagymamájával úgy, ahogy Te is szeretnéd majd, hogy a gyerekeid viselkedjenek Veled, amikor megöregszel. Hogy miért? Olvasd el az öregember és a pokróc című magyar népmesét...

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresvideki.blog.hu/api/trackback/id/tr5715343802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vidéki man

Vidéki man egy kisvárosban él. A harmincas éveit tapossa. 3 kiskorú gyermeket nevel. Boldog és sikeres. Hogy lehetséges ez? Ismerd meg a titkokat! Olvass tovább!

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása